Net als de meeste mensen en kinderen, zijn ongeboren baby’s ook gek op zoetigheid en vet

Geuren en smaken uit het verleden

Een baby leert al eten voordat hij of zij geboren is. Misschien heet het dan niet echt eten, maar het leert in de baarmoeder wel wennen aan smaken.

De foetus leert al vroeg
Volgens een onderzoek dat in 1990 werd uitgevoerd in het Monell Chemical Sciences Center in Philadelphia, zijn baby’s al voor de geboorte ontvankelijk voor geur. Door middel van vruchtwaterpunctie werd ontdekt dat het dieet van de moeder kan worden waargenomen ‘in geuren’ door middel van vruchtwater.

Vanaf week 8 ontstaan er smaakpapillen op de tong van je ongeboren baby. De papillen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld om echt te kunnen proeven. Vanaf week 16 gaat je baby vruchtwater doorslikken en worden de smaakpapillen echt actief. De baby proeft als eerste smaak zout en daarna zal hij via het vruchtwater nog veel meer smaken leren kennen.

Makkelijke eter
Het voedsel dat de moeder regelmatig eet tijdens de zwangerschap zal later gewaardeerd worden door het kind. Een makkelijke eter wordt daarom gecreëerd in de buik. Door tijdens de zwangerschap dus gevarieerd te eten zal het kind dus in de baarmoeder al veel verschillende smaken ‘proeven’. De kans is dan groot dat ‘ie later niet al te vaak: ‘Lus ik nie!’ zal roepen. Dit geldt ook voor borstvoeding.

Liefde voor zoet en vet
Net als de meeste mensen en kinderen, zijn ongeboren baby’s ook gek op zoetigheid en vet. Onderzoek van Professor Peter Hepper van de Queen’s University Belfast toont aan dat een foetus meer vruchtwater drinkt wanneer het zoet is, dan wanneer het bitter of zuur is. Deze behoefte aan suikers en vet heeft te maken met de groei die een foetus moet doormaken. En blijkbaar komen we nooit van die voorkeur af.